WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ DE AANSCHAF VAN EEN HOCKEYSTICK?

egin jij komend seizoen voor het eerst met hockeyen of heb jij een nieuwe hockeystick nodig omdat de stick te klein is geworden of te veel schade/slijtage heeft opgelopen? Dan zijn er enkele punten waar je op moet letten bij de aanschaf, zoals de lengte, de kromming en het gewicht. Houd bij alle punten jouw positie en de vaardigheden die daar nodig zijn in gedachten.

Lengte van de stick

De lengte van de stick is vooral voor kinderen van belang. Is de stick te lang, dan is het voor hen lastiger om de techniek onder de knie te krijgen. Is hij te kort, dan neemt de kans toe dat zij een verkeerde houding aannemen en dat de slagkracht vermindert. De stick heeft de juiste lengte als hij tussen het heupbot en navel uitkomt als hij op de grond staat. Koop jij de stick online? Dan kun je de volgende berekening toepassen bij de keuze van de stick:

De lengte van de stick = afstand van de grond tot de navel in centimeters x 0,39.

Hockeysticks voor volwassenen zijn doorgaans 92 cm. Heb jij echter laster van rugpijn bij het gebruik van een stick met deze lengte, dan is het aan te raden om een langere stick te kiezen. Daarnaast is het ook mogelijk om voor een langere stick te kiezen als je meer reikwijdte wilt hebben.

Kromming

De kromming van de stick speelt een grote rol in wat een hockeyer van een stick kan verwachten. Zo is het voor beginners beter om een stick met een minimale kromming of een hoge Curve Location (het punt waar de kromming wordt ingezet, gemeten vanaf de krul) te nemen. Hierdoor hebben zij namelijk een betere controle over de bal met het stoppen en slaan ervan, waardoor de techniek beter aangeleerd kan worden. Gevorderden kunnen daarentegen prima kiezen voor een stick met een grotere kromming of een lage Curve Location, omdat bij dit soort sticks meer techniek vereist is

Mid BowDe meest gangbare kromming en vooral geschikt voor starters of voor hockeyers die zich willen focussen op passen. Door het gebruik van sticks met een Mid Bow, kun je gemakkelijker een gerichte, strakke pass geven en ballen stoppen.
Pro BowGeschikt voor allrounders met een goede techniek en pass. Door deze kromming is het makkelijker om acties te maken, lange ballen te spelen en ballen te pushen.
Low BowDoor sticks met een Low Bow kun je makkelijker onder de bal komen en daardoor dus makkelijker een bal liften. De haak van dit soort sticks staat meer naar binnen, waardoor je de bal makkelijker kunt controleren bij dribbels. Houd echter wel in gedachten dat de bal makkelijker omhoog gaat.
Extreme BowDe maximale kromming (minimaal 20 cm vanaf de krul) die mogelijk is. Met dit soort sticks kun je maximaal onder de bal komen en daardoor nog makkelijker hoge ballen spelen. Veel sleep- en cornersticks maken gebruik van deze kromming.
Carbonpercentage

Het carbonpercentage bepaalt de stijfheid van de hockeystick. Hoe hoger het carbonpercentage, hoe stijver/stugger de stick is. Met een stuggere stick kun je meer snelheid meegeven aan een bal, maar verlies je ook sneller de controle doordat de bal sneller wegspringt van de stick. Bij een hoger percentage heb je daarom een betere techniek nodig.

Soepele sticks (10%-30%)Geschikt voor beginners of voor hockeyers die voor het eerst met een volwassenstick spelen. Met dit soort sticks heb je veel controle en moet je harder werken om de bal in beweging te krijgen, wat bevorderlijk is voor de techniek.
Allround sticks (30%-70%)De grootste groep hockeyers maakt gebruik van dit soort sticks.
Stugge sticks (70%-100%)Een zeer stugge stick die veel kracht geeft en waar veel snelheid mee gecreëerd kan worden. Je hebt met dit soort sticks veel balgevoel.

Naast carbon wordt er in hockeysticks ook gebruik gemaakt van kevlar en glasvezels. Kevlar absorbeert trillingen en klappen waardoor ballen makkelijker te controleren en stoppen zijn. Glasvezels zorgen voor de flexibiliteit van de sticks.

Krul

Net zoals de kromming, speelt ook de krul een rol in wat van een stick verwacht kan worden. Door het formaat van de krul zijn bepaalde sticks geschikter voor de ene positie dan voor een andere.

Soorten krullen
Kleine krulDe kleinste krul is ideaal voor snelle bewegingen met een bal. Doordat het oppervlakte kleiner is, is het lastiger op de bal te slaan of stoppen waardoor er meer techniek vereist is.
Normale krulDe krul is iets groter dan een kleine krul, waardoor de balaannames iets makkelijker zijn. De stick heeft echter nog steeds een hoge handelingssnelheid.
Maxi krulMet een maxi krul kun je ballen nog makkelijker aannemen, al wordt het snel hanteren van de stick wel lastiger.
HookIdeaal voor balaannames omdat hij een erg groot oppervlak heeft. Snellere bewegingen of acties met de bal zijn echter vrijwel onmogelijk.
Gewicht

Het gewicht is vooral van belang voor de verschillende posities op het veld. Voor een verdediger die veel lange ballen moet spelen, is een zwaardere stick namelijk een stuk geschikter dan voor een dribbelkoning. Houd bij de keuze van het gewicht altijd in gedacht dat jij zelf wel de kracht moet hebben om het extra gewicht van de stick te kunnen hanteren in jouw spel.

Extra extra licht (475 – 520 gram)Ideaal voor dribbelkoningen doordat de maximale handelingssnelheid gemakkelijk te behalen is. Je verliest echter wel kracht voor slagen of passes.
Extra licht (520 – 550 gram)Ideaal voor jongere spelers die een hoge handelingssnelheid willen behouden. Dit soort sticks worden vaak ook door technische spelers gebruikt.
Licht (550 – 590 gram)De meest gebruikte sticks. Je hebt met dit soort sticks genoeg gewicht voor een krachtige slag of pass zonder dat de handelingssnelheid te laag wordt.
Medium (590 – 625 gram)Met dit soort sticks heb je een erg hoge slagkracht, maar weinig handelingssnelheid.
Gewichtsverdeling

De gewichtsverdeling van sticks wordt gemeten in centimeters vanuit de krul.

Even balancedHet gewicht is verdeelt over de gehele stick waardoor het makkelijker is om je te focussen op jouw techniek.
Mid balancedHet gewicht zit meer richting de krul van de stick. Hoe verder het gewicht naar beneden zit, hoe meer snelheid je kunt creëren.
Top weightHet gewicht zit in de krul voor maximale kracht en snelheid.
Zaal- of veldstick?

Ga jij vanuit de zaal het veld op of vice versa? Dan is het zeker aan te raden om een nieuwe/extra hockeystick aan te schaffen doordat er grote verschillen tussen zaal- en veldhockeysticks zitten. Zo is een veldstick alleen geschikt voor grasvelden, velden met zand en (semi-) watervelden en voor vrijwel elke slagtechniek, waar zaalsticks alleen voor binnen en voor pushes geschikt zijn. Daarnaast zijn zaalhockeysticks lichter en smaller dan veldhockeysticks.

Kom jij er niet uit met jouw keuze en/of wil je hulp hebben bij de aanschaf van een hockeystick? Bij INTERSPORT helpen wij jou graag. In een aantal winkels kun je zelfs de stick uitproberen zodat je precies kunt voelen welke stick jij het beste en fijnste vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *