Sporten en een gezond gebit

Als je niet zulke witte tanden hebt als je zou wensen maar deze wat gelig zijn, kun je daar zelf wel wat aan doen. Je gele tanden kun je op een eenvoudige en veilige manier een aantal tinten witter maken. Andere veelvoorkomende mondproblemen zoals een droge mond, slechte adem of ontstekingen van het tandvlees je zelf bestrijden maar voorkomen is natuurlijk nog altijd beter. 

Een gezonde mond is noodzakelijk voor een gezond lichaam

Als je gaat sporten is een gezond gebit ook belangrijk. Een gezond gebit is namelijk een teken van een gezond lichaam. Als je gezond eet, goed beweegt en op zijn tijd ontspant is dat het beste. Ben je sportief aangelegd en wil je nog wel eens een balletje trappen of een andere sport beoefenen? Dan dien je daar wel zo gezond mogelijk voor te zijn omdat het dan het beste gaat. Heb je een slechte mondgezondheid dan zit je vaak ook niet lekker in je vel of gaat het minder goed, want je algemene gezondheid en conditie wordt daardoor beïnvloed. 

Zorg voor een goed gehydrateerde mond tijdens het sporten

Een droge mond is niet handig als je veel gaat sporten. Je kunt een droge mond voorkomen door voldoende te drinken, bij voorkeur water. Dit is ook tijdens het sporten aan te raden zodat je voldoende vocht binnenkrijgt. Zeker als je veel transpireert verlies je vocht dus vul dit op tijd aan. Als je mond niet voldoende gehydrateerd wordt, loop je kans dat je te weinig speeksel aanmaakt. En speeksel speelt nu net een heel belangrijke rol om je mond gezond te houden. Schadelijke bacteriën gedijen het beste op zuurstofarme plekken in de mond en keel dus hoe meer gehydrateerd jij deze houdt, hoe meer je de vorming daarvan tegengaat. 

Hoe houd je je mond voldoende vochtig? 

Er zijn diverse mondverzorgingsproducten te koop waarmee je je mond goed kunt hydrateren en anaerobe bacteriën geen kans geeft zich te vestigen of te vermenigvuldigen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een goede tandpasta of mondwater voor een vochtigere mond en bestaan er speciale pastilles en kauwgom die de mond gehydrateerd houden. Zo heb jij niet alleen veel minder kans op een droge mond, maar wordt een slechte adem ook voorkomen. En hoe gezonder je mond, hoe beter jij je voelt en hoe fanatieker je kunt sporten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *