Koolhydraten: wat zijn het en waarom zijn ze belangrijk?

Een goede voeding is de basis voor een gezond lichaam. Als je veel sport is het belangrijk dat je lichaam genoeg voedingstoffen binnen krijgt. Nu we het najaar weer in gaan is het ook belangrijk dat je lichaam genoeg vitamines en mineralen naar binnen krijgt om je weerstand op peil te houden. Een van de basisvoedingsmiddelen is koolhydraten. Wat zijn koolhydraten, in welke voedingsmiddelen zitten koolhydraten en waarom zijn ze belangrijk als je veel sport?

Waar haal je koolhydraten vandaan?

Koolhydraten is een verzamelnaam voor suikers en zetmeel. Koolhydraten zit in heel veel producten. In brood, pasta, rijst en aardappelen zit voornamelijk zetmeel, in fruit en zoete dingen zitten voornamelijk suikers. Producten die geen koolhydraten bevatten zijn kaas, vis, ei en vlees.

Waarom zijn koolhydraten zo belangrijk als je sport?

Koolhydraten geven je lichaam energie. Hoe meer je sport, hoe meer energie je verbruikt dus hoe meer koolhydraten je nodig hebt. Je lichaam raakt ook snel gewend aan het idee dat hij z’n energie kan halen uit koolhydraten. Een voordeel aan koolhydraten is dat ze je snel veel energie geven. Daarom eten sporters vaak voor een intensieve training of wedstrijd een koolhydraat rijk gerecht, zoals een pasta.

Veel mensen denken dat je dik wordt van koolhydraten en dat je een hoger risico loopt op hart- en vaatziektes. Dit is niet helemaal waar. Het zijn niet alleen de koolhydraten waar je dik van wordt. Een overschot aan energie zorgt ervoor dat je gewicht gaat toenemen. Deze energie is vaak ook afkomstig van bewerkte producten. Kies daarom altijd voor de volkoren variant. Bijvoorbeeld volkoren pasta in plaats van witte pasta of zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. Uit volkoren producten kan je veel meer vezel halen die bijdragen aan de gezondheid van je lichaam. Eet daarnaast 2 stuks fruit per dag en neem eventueel vitamine supplementen voor een extra boost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *