Is hockey intensiever dan voetbal?

 71/ 0

Op verschillende manieren blijkt dat hockey intensiever is dan voetbal. Positief is dat je op het hockeyveld meer beweegt, meer calorieën verbrandt en doorgaans fitter bent. Daarnaast is hockey ook intensief door risico’s op overbelasting en blessures. In dit blog kom jij alles te weten over het voorkomen van blessures en hoe je comfortabel deze intensieve sport kan beoefenen. Want dat willen we natuurlijk allemaal!

Op internet kun je het gemakkelijk vinden: op het hockeyveld verbrand je erg veel calorieën. Een verbranding van 500 calorieën per uur bij een gemiddelde volwassene is heel gangbaar. In de sportwereld hebben hoogstens hardlopen, squash en racefietsen een hogere score. Hockey staat daarmee op eenzame hoogte met deze sporten.

Een andere interessante vergelijking: een voetballer speelt gemiddeld bijna 10 procent van een wedstrijd op de toppen van zijn kunnen, dit in combinatie met een hartslag van rond de negentig procent van het maximum. Wat in de voetbalwereld rond de tien procent is, heeft bij hockey een gemiddelde van soms op bijna veertig procent.

Een hockeyer maakt relatief meer meters en is fitter

Een gemiddelde (volwassen) hockeyer rent bijna 10 kilometer per wedstrijd. Om deze reden is in de hockeysport de duur van een wedstrijd 70 minuten in plaats van 90 minuten bij voetbal. Een getrainde hockeyer haalt bij wedstrijden soms snelheden van boven de 20 kilometer per uur. De spelers uit de nationale selectie zullen doorgaans sneller een honderd meter sprint afleggen dan hun collega’s van voetballend Oranje.

Mensen die handbal, volleybal of hockey spelen zijn gemiddeld genomen fitter dan een voetballer, zo bleek vorig jaar uit Brits wetenschappelijk onderzoek. Ze maken meer meters per wedstrijdminuut en door de snellere dynamiek van het spel is hockey veel intensiever. Daarnaast geeft hockey een hogere mate van prikkels, omdat iedereen elke seconde op ‘volle oorlogssterkte’ opereert. De Britse onderzoekers hebben dit gemeten op basis van duizenden filmbeelden met een vergelijkbaar spelpatroon, waarbij rennen, sprinten en stilstand elkaar afwisselen.

Drie tips om blessures in de intensieve hockeysport te voorkomen

  1. Mensen die net beginnen met hockey moeten niet te hard van stapel lopen. Je lichaam moet immers wennen aan diverse lichaamsvreemde bewegingen, wat de kans op blessures kan vergroten. Zorg dus voor een rustige opbouw, luister naar je trainer en laat hem of haar desnoods wat begeleiding geven.
  2. Zorg voor een juiste techniek. Zeker de wat langere mensen kunnen sneller problemen ondervinden omdat ze relatief vaak gebukt aan het sporten zijn. Ook kan dit gebeuren als je niet de juiste stickmaat hebt, iets wat ook zeer nauw luistert. Zeker de hockeysticks voor volwassenen zijn wel even een investering, maar je gezondheid is je natuurlijk ook veel waard. Sommige hockeyclubs maken zelfs filmopnames op het veld, waarna de hockeytrainer je na afloop feedback geeft op dingen die je beter anders kunt doen.
  3. Tot slot hebben de producenten van hockeykleding op basis van lange ervaring en testen hockeysokken, hockeyschoenen, handgrepen van hockeysticks en andere zaken ontwikkeld, ter voorkoming van enkelverstuikingen, schaafwonden en ander onheil. Ook tandartspraktijken en tandtechnische laboratoria richten zich op hockeyers, bijvoorbeeld met op maat gemaakte bitjes ter bescherming van het gebit.

Speciale hockeykleding zoals sokken, scheenbeschermers, schoenen en hockeysticks voor comfortabel sporten

Een bouwvakker kan niet werken met een schroevendraaier van anderhalve euro en dat geldt ook voor jouw hockey gear zoals handschoenen en scheenbeschermers, of al dan niet beschermende kleding als hockey rokjes, hockey shirts en alle andere onderdelen uit je tenue voor hockey training of hockey wedstrijdkleding. Voor zowel hockey dames als hockey heren is er gelukkig veel te vinden bij een gespecialiseerde webwinkel als Jeni Sport.

Allereerst is er de noodzaak om goede hockeyschoenen te hebben. Deze hebben diverse andere eigenschappen dan schoenen van andere sporten. Bedenk dat veel hockeyers vaak zowel binnen als buiten moeten spelen, en een aandachtspunt is ook nog of je moet spelen op kunstgras of natuurgras.

Net als hockeyschoenen zorgen goede hockeysokken voor een goede demping om je gewrichten te beschermen tegen schokken en zware belasting. We raden je aan om hockeysokken te kopen in een iets ruimere maat vanwege het krimpen in de was. Hockeyschoenen kopen doe je ook het best als ze wat aan de ruime kant zijn, vanwege de dikte van hockeykousen.

Ontdek de hockeyspullen van Jeni Sport, individueel of in clubverband

Bij hockeykleding en hockeyaccessoires is niets aan het toeval overgelaten. Zo is alles gemaakt van sneldrogende grondstoffen, zodat de kans op uitglijden minimaal is. Soepele materialen zorgen voor comfort en voeren transpiratie snel af.

Bij onze webshop tref je goede hockeymerken als Stag, Nike en Adidas. Hockeykleding en een hockeyuitrusting kopen in een groter aantal, bijvoorbeeld voor je hele team, hebben we lekker voordelig voor je gemaakt. De staffelkorting die we je dan kunnen bieden kan oplopen tot wel dertig procent. Kijk op onze site voor het aanbod en de gunstige voorwaarden. Ook het bedrukken van hockeykleding met het clublogo of een sponsor kunnen wij voor je verzorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *