Het belangrijkste wat je moet weten over zaalhockey
Zaalhockey vindt plaats als veldhockey winterstop heeft. Dit is in de maanden december, januari en februari. Het wordt te koud om buiten te spelen, de velden zijn bevroren en het wordt vroeg donker. Zaalhockey wordt binnen gespeeld. Er staan minder spelers in het veld en de wedstrijden duren korter.
De zaal waarin het spel wordt gespeeld heeft vaak een houten of een kunststof ondergrond. Het veld is veel kleiner dan bij veldhockey. Aan de zijkant van het veld liggen balken waardoor de bal nauwelijks over de zijlijn kan. Deze balken kan je gebruiken om te kaatsen en kunnen je helpen bij het verdedigen door een ‘blok’ te zetten.
Elk team bestaat uit 6 spelers. 5 spelers in het veld en 1 keeper. De spelers worden vaak snel door gewisseld. Er mogen 6 spelers op de bank zitten. De spelers wisselen sneller om omdat het spel veel intensiever is en de wedstrijd veel korter is. Vaak wordt er in 2 teams gespeeld binnen een team om verwarring te voorkomen. Het is ook belangrijk om te weten dat eerst alle spelers uit het veld moeten voordat de nieuwe spelers erin mogen. Iedereen die lid is bij een hockeyvereniging mag zaal hockeyen. Het is geen vereiste om veldhockey te hebben gespeeld.
Naast dat het spel binnen wordt gespeelt verschilt zaakhockey op verschillende vlakken van veldhockey. Het materiaal wat je gebruikt is lichter. De bal is lichter, je stick is lichter en je draagt andere schoenen. Ook moet je een handschoen dragen. Door goed te kunnen verdedigen moet je de stick zo laag mogelijk houden. Hierdoor komen je handen dichtbij de grond. Als je geen handschoen draagt loop je de kans dat er tijdens het verdedigen tegen je hand wordt geslagen en met pijnlijke knokkels tot gevolg.
De afstand die moet worden gehouden bij het uitverdedigen is in plaats van 5 meter in het veld, 3 meter in de zaal. Daarnaast mag er alleen gepusht worden en niet geslagen. Je mag de bal ook niet hoog spelen. Alleen als je op doel slaat.
In de zaal in ook een wedstrijdtafel aanwezig die de tijd en de score bij houdt. De tijd wordt nooit stilgezet behalve bij een strafbal of een ernstige blessure.