4 Must-have smartwatch functies voor sporters

Er zijn talloze sport smartwatches, fitness trackers en slimme outdoor horloges op de markt verkrijgbaar. Maar als jij als sporter graag een multifunctionele smartwatch wilt kopen, dan moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat je een slim horloge koopt dat compleet aan jouw eisen op het gebied van sport functies voldoet.

Met elke generatie worden de sport smartwatches nog geavanceerder en kunnen ze atleten nog beter helpen om effectiever te trainen en gezonder te leven. De sportieve smartwatches zijn absoluut geen speelgoed meer maar zeer serieuze gezondheidsgadgets die de gebruiker echt kunnen helpen bij zijn of haar fitness inspanningen. We behandelen hier de 5 belangrijkste functies die jij als sporter in jouw sport smartwatch terug zou willen zien.

  1. Een hartslagmeter

Sporters die een smartwatch gebruiken om tijdens de training hun hartslag te meten kunnen zichzelf niet alleen beter op een bepaald sportniveau houden. Ze zijn zo ook in staat om de vetverbranding op te krikken of om zo nog meer vooruitgang in de training te boeken. Deze vetverbranding vindt vooral bij duursporten plaats en vereist een specifiek hartslagbereik. Het meten van de hartslag is dan ook absoluut één van de centrale functies van een sporthorloge.

Als je naar de Apple watch aanbiedingen kijkt, dan zal je opvallen dat de laatste Apple Watch generaties met hun sensoren zelfs een eenkanaals ECG maken. Dit is een functie die door veel ervaren artsen geprezen wordt. Sommige smartwatches bewaken de hartfunctie zelfs de hele dag en kunnen voor een gevaarlijke atriale fibrillatie van het hart waarschuwen, zodat de smartwatch gebruiker op tijd een arts kan raadplegen.

  1. Een satelliet navigatie

Satellietnavigatie is een andere sporthorloge functie die onmisbaar is. Dit kan via de GPS, GLONASS, Galileo en QZSS systemen plaatsvinden. GPS is hiervan de bekendste. Dit is een afkorting die voor Global Position System staat. Satellietnavigatie zorgt voor een uiterst nauwkeurige locatie- en afstandsmeting.

Dit biedt veel voordelen, want aan de ene kant zie je direct en precies welke afstand je afgelegd hebt. Aan de andere kant zijn veel sport smartwatches ook voor een realtime navigatie tijdens de training geschikt. Op deze manier kun jij simpel je eigen hardlooproutes bijhouden.

  1. Een ingebouwde muziekspeler

Een sport smartwatch met een ingebouwde muziekspeler is ook een geliefde optie, zodat jij jouw telefoon kunt achterlaten terwijl je toch nog volop van audio-entertainment tijdens een sportactiviteit kunt genieten. Het is bovendien een geweldige motivator.

Veel smartwatch modellen kunnen offline muziek opslaan. Maar met sommige sporthorloges kan je ook online via bijvoorbeeld Spotify verbinding met je muziek maken. Zo kan je al jouw favoriete muzieknummers streamen terwijl jij je flink in het zweet werkt.

  1. Een valdetectie en noodoproepfunctie

Een andere belangrijk functie van een sport smartwatch is de valdetectie die sommige modellen geïntroduceerd hebben. Zo’n horloge herkent hiermee of de drager van de smartwatch is gevallen. Dit kan vooral bij extreme actiesporten interessant zijn of als een smartwatch door een veteraan gebruikt wordt.

Andere modellen kunnen zelfs persoonlijke ongemakken opmerken. Bij twijfel kunnen deze smartwatches een noodoproep doen. Andere modellen bieden ook tracking aan, die de drager van de smartwatch voor familieleden en vrienden kan vrijgeven. Zo kunnen zij deze persoon onderweg tracken.

Een duidelijk en groot scherm en comfortabele bandjes

Veel smartwatch ontwerpen hebben grote displays, zodat alles duidelijk te zien is. Ze zijn over het algemeen dusdanig gemaakt om ervoor te zorgen dat de informatie op het scherm ook in fel zonlicht gelezen kan worden. Dit zonder de schermkwaliteit aan te tasten.

Sport smartwatches zijn niet alleen stijlvol, maar ook bijzonder praktisch, dus is het voor elke sporter een perfecte accessoire. Smartwatches zijn ontworpen om de hele dag te worden gedragen. Ze hebben naast een duidelijk scherm dus ook extra comfortabele bandjes nodig.

De gezondheid van de smartwatch drager beschermen

De meeste fabrikanten hebben regelmatig hard- en software updates en upgrades, zodat de moderne sport smartwatches steeds meer functies krijgen. De belangrijkste functies van een sporthorloge hebben vooral betrekking op de gezondheid van de drager.

Gelukkig bieden de huidige modellen van de grote fabrikanten de belangrijkste functies om het leven van een actieve sporter behoorlijk veilig te tracken en veraangenamen. Je kunt hierbij aan Garmin, Suunto, Polar en Fitbit, plus de echte smartwatch fabrikanten Apple, Samsung, Xiaomi en Huawei denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *